home

 over ons

 nieuws

 acties

 agenda

 zakelijk

 voorraad

 portret

 contact

bigbikessmallbikes.nl / mikael pedersen

showroom

* fietsen bouwen, fietsen creëren

* tourer

* Pedersen fiets

* Mikael Pedersen

* vouwfietsen

* mountain- en citybikes

* specials

* voorraad

* verzekeringen

* BBsb / Pedersen test track

* onderdelen en accessoires

Handgemaakte Pedersen fietsen met een bijzondere uitstralingMeer weten?

Mikael  Pedersen

Mikael Pedersen, Deen (1855 tot 1929) heeft zijn sporen verdiend als uitvinder van landbouw- en veeteelt machines. Na een succesvolle periode in Denemarken begon hij in 1893 bij de firma Lister and Co. in Dursley, Engeland.

 

Daar ontwikkelde en octrooieerde hij in 1893 zijn jongensdroom, de revolutionaire Pedersen fiets.

 

Hij was tot zijn ontwerp gekomen door ontevredenheid over de, tot die tijd bekende, fietszadels. Hij vond ze bijzonder

oncomfortabel. Pedersen bedacht een zadel dat je als hangmatje zou kunnen betitelen.

Het zadel moest worden opgehangen tussen twee steunpunten; van voren relatief star en van achteren met behulp van een aantal spiraalveren. Om te vermijden dat er een speciaal subframe nodig zou zijn om die twee steunpunten te verschaffen, besloot Pedersen een geheel nieuw frame te ontwerpen dat afweek van wat tot dusver gebruikelijk was. Het werd het een stelsel van driehoeken dat op zich voldoende stijfheid bezat om een verbindingsstang tussen de bovenste "toppen" van het frame overbodig te maken. Op die manier konden die toppen als de steunpunten dienen, waartussen het "Pedersen-zadel" kon hangen. Overigens wordt één van de zijden van de achterste driehoek gevormd door een spandraad en niet door een framebuis; hierdoor heeft het achterste steunpunt nog enige bewegingsvrijheid, wat tot het opvangen van schokken als gevolg van oneffenheden in de weg bijdraagt. En oneffenheden waren er voldoende destijds.

Een moderne Pedersen heeft geen zadel volgens het oorspronkelijke ontwerp. Zo'n zadel vergt veel (nauwkeurig) handwerk en wordt daardoor al gauw veel te duur voor de gemiddelde liefhebber. Maar het leren alternatief is, dank zij de unieke ophanging, al comfortabel genoeg.

Ook de voorvork is opgebouwd uit driehoeken en is zo ontworpen dat het sterkste punt zich daar bevindt, waar de grootste krachten optreden. Die driehoeken zijn zowel van opzij als van voren zichtbaar: de vork bestaat in essentie uit vier buizen, zodat er in feite acht driehoeken zijn aan te wijzen. Het geheel is bijzonder sterk. 

Het maken van "een Pedersen" is een arbeidsintensieve zaak. Het vergt het lassen van 14, betrekkelijk dunne, buizen op 57 plaatsen om de 21 driehoeken te vormen. Daarom zijn Pedersens nooit op grote schaal gefabriceerd. De oorspronkelijke productie stopte in 1914. Geschat wordt dat er ongeveer 30.000 Pedersens zijn gemaakt. Sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw worden er door een aantal vakmensen weer Pedersens gemaakt volgens de oude, originele tekeningen.

______________________________________________________________________

home | algemene voorwaarden | sitemap | disclaimer | downloads | links | print

BIG BIKES small bikes © 2008 | Design by Yori.nl